Startplaatsen

De SLS start komend jaar voor het eerst in Duitsland. Maar wie denkt dat hij vrijwel altijd vanuit Scheveningen vertrokken is, heeft het mis. Toegegeven, de badplaats heeft ruimschoots de meeste starts achter zijn naam. Toch heeft het startschot in de rijke historie van de SLS al zeker twintig keer in een andere locatie geklonken.

Voor zover we kunnen nagaan, is de SLS vanaf het begin (1952) tot en met 1967 altijd begonnen in Scheveningen. Maar vanaf 1968 werden andere startplaatsen gezocht. Valkenswaard, Bunde, Zolder, Leiden, Schimmert, Austerlitz, Hellendoorn, om er maar een handvol te noemen. En begin jaren 80 was de SLS een klassementsproevenrally, die zich afspeelde in Drenthe en Overijssel. Met in 1983 de voorlopig laatste, want de afnemende belangstelling noopte de organisatie te stoppen met het evenement.

Tien jaar later kwam de karavaan dan toch terug in Scheveningen, voor de start van de eerste Classic SLS. Tot en met 2006 bleef de Boulevard het vertrekpunt. Om de drukke Randstad te vermijden koos de organisatie vervolgens drie jaar voor Sportcentrum Papendal, waarvandaan je natuurlijk onmiddellijk in een aantrekkelijk wedstrijdgebied terecht kwam. Maar, mede geïnitieerd door de resultaten van een onder deelnemers gehouden enquête, werd Scheveningen in 2010 weer in ere hersteld als startplaats. Totdat het echt te druk werd om de Randstad uit te komen. In Spa vond de SLS in 2015 een schitterende locatie, zowel qua ligging (je kon de eerste kaartleestruc al binnen een kilometer van de start verwachten) als uit sportief-historisch oogpunt, met het legendarische circuit van Spa-Francorchamps om de hoek. Vier jaar startten we daar met heel veel plezier.

En straks dan, in 2019, gaat de SLS van start in Duitsland. Voor het eerst, maar op net zo’n tot de verbeelding sprekende plek als Spa: Nürburg. Als de SLS-familie daar eind augustus neerstrijkt, wordt het dorp in één klap drie keer zo groot. Want met zijn 180 inwoners is het door het jaar heen maar een gehucht.

Nürburg dankt zijn bekendheid natuurlijk aan de Nürburgring. En het is al de vierde keer, na Valkenswaard, Zolder en Spa dat de SLS van start gaat in de directe nabijheid van een prachtig circuit. Zou het niet geweldig zijn om, als is het maar een klein stukje, van de Ring of de Nordschleife mee te pikken?

Tekst: Fred Hak