Let op: Start in Luxemburg


Let op: zoals reeds meermaals gecommuniceerd start de SLS dit jaar in Luxemburg.

 

De route in 2024

Na negen edities als deelnemer te hebben deelgenomen ben ik (Remco Luksemburg) eind vorig jaar uitgenodigd om lid te worden van de SLS familie. Een vraag waar ik niet lang over na hoefde te denken, ook al is het met een beetje pijn in het hart, omdat we nu niet meer mee kunnen doen aan onze favoriete rally.

Maar (uiteraard) was het een positief antwoord en ben ik heel blij met deze gave uitdaging. En ook dat ik de eer heb gekregen om de avondetappe voor de Expertklasse te verzorgen als ook de hele tweede dag vanuit Luxemburg naar Brussel door mijn favoriete deel van de Ardennen.

Dag 1 – De avondetappe

Bijzonder is dit jaar, dat de Expertklasse dag 1 afsluit met de avondetappe: niks rustig inkomen, meteen volle bak aan de gang!

De route naar afgelegen (en donkere) wegen voert de deelnemers vanuit de TC-UIT bij Arlon richting het Noorden, een nieuw gebied voor de avondetappe. De eerste kaart voert door de heuvel rondom Arlon, het tempo ligt nog wat lager, voor de nieuwe Expertklassers een fijne manier om te wennen aan het “avond-DNA”. Vanaf de tweede kaart duiken we de bossen van Léglise in, hier ontdekken we dat donker ook echt donker is. Huizen komen we hier niet meer tegen, enkel wat overstekend wild vanuit de bossen. Na de eerste TC rijden de deelnemers de regularity, niet te moeilijk, maar wel opletten dat je het juiste weggetje niet voorbijrijd. En dat niet één keer, maar…

Het volgende uur voert volledig door de duistere bossen, waarbij de Belgische wegbeheerders sommige wegen al sinds de jaren 50 niet meer bezocht hebben. Hoog tijd om terug richting het hotel te rijden. Dat doen we via een mooi traject door het Luxemburgse deel van de avondetappe. Dit traject vraagt vooral goed intekenen, neem hier gerust wat extra tijd voor, dat verdient zich zeker terug.

Het niveau van de avondetappe ligt niet te hoog, geen complexe constructies en slechts een enkele wegverlegging, waarbij de laatste wel erg lang op zich laat wachten…

Dag 2 – Diep de Ardennen in

Vanuit het hotel gaan we zo snel mogelijk Luxemburg uit naar het uitgestorven deel van de Ardennen met de mooiste weggetjes en uitzichten. Deze liggen in het zuidelijke deel tegen (en soms over) de Franse grens. De tweede dag kenmerkt zich in diversiteit, niet alleen de omgeving verandert elk traject, ook de kaartsoorten en navigatiesystemen wisselen de hele dag door. Met name de navigatoren moeten in de ochtend direct wakker zijn, in elk traject zit wel een mooi verstopt weggetje of valletje. Rustig inkomen zit er vandaag niet in.

De middag kenmerkt zich door meters maken, prachtige routes door de bossen ten zuiden van Givet afgewisseld met verrassende vergezichten. We pakken ook nog een puntje Frankrijk mee, let hier extra op de leuke douanekantoortjes!

Vervolgens trekken we ten oosten van en over het oude circuit van Mettet, helaas mogen de kombochten niet meer gereden worden, dus hier gaan wij met een eigen bocht ruim omheen. Het laatste deel van de route brengt nieuwe uitdagingen mee, de bossen worden vervangen door uitgestrekte heuvelachtige landbouwgebieden met pittoreske Belgische dorpjes.

Tijdens het verkennen hebben we gezocht naar de zoveel mogelijk leuke, kleine of verstopte weggetjes. Zo kwamen we een mooi klein tunneltje onder de grote weg tegen. Die moest uiteraard gereden worden. Na een nieuw verkeersbord en een onoverzichtelijk bochtje draaiden we naar beneden. En toen werden we verrast dat dit tunneltje al jaren niet meer gebruikt wordt en vol was gestroomd met vette smerige blubber. En daar stonden wij met onze voorwielen in terwijl de weg nog naar beneden ging. En helaas, muur- en muurvast…

Zelf nog geprobeerd los te komen, maar meer dan een paar hele smerige schoenen leverde dit niet op. Dus toch maar hulp ingeschakeld in de vorm van een lokale boer die ons gelukkig binnen een paar minuten weer bevrijd heeft. Het laat zich raden dat we dit weggetje toch maar niet in de route op hebben genomen en de TC een kilometer verderop is komen te staan.

Een leuk traject met een op het oog simpele regularity sluit deze dag af. Maar niet alles is wat het lijkt, dus wakker blijven tot (en na) de finish van deze afsluitende RP.