Na troubles komen bubbels

Zo bar en boos weer als gisteren zou het vandaag op dag 2 van de SLS toch niet worden? De diverse weerapps stemden in ieder geval hoopvol. Bewolking in Luxemburg en Reims, maar nauwelijks kans op neerslag. Maar het spreekwoord luidt niet voor niets: niets zo onvoorspelbaar als het weer. Dus kwam het in de ochtendetappe hier en daar weer met bakken uit de hemel. Het toch al pittige gemiddelde dat je moest rijden was daardoor voor sommigen niet haalbaar. En als het eerste traject dan ook wat langer is dan bedoeld (door een onvoorziene alternatieve route) pak je tijdstrafpunten. Denk je. Want de SLS-organisatie zou de SLS-organisatie niet zijn als ze daar geen mouw aan passen. Soepel werd de eerste TC geneutraliseerd, organisatie coulant, deelnemers blij.

Gelukkig werd het in de loop van de dag aanzienlijk beter weer en kwam de zon zelfs af en toe tevoorschijn. Dat rijdt toch een stuk lekkerder! En als je dan nog de trucs die Bart en Peter in hun trajecten gestopt hebben niet doorziet, kun je dat alleen jezelf verwijten. Want er zaten wel weer wat listigheden in, die sommige navigators tot wanhoop dreven. Het uitlegboek ’s avonds brengt dan soelaas. Ik kan iedereen aanraden dat voor het slapen gaan goed door te nemen, je leert er heel veel van. Vaak maak je morgen niet meer dezelfde soort fout die je vandaag nog wel maakte.

Het lastigste traject van vandaag vond ik zelf het stuk van TC-IN naar de finish bij het Domaine Pommery. Wat een gigantische files in Reims! Goed dat daar geen tijdstrafpunten meer gehaald konden worden! Wat was het geval? De wegwerkzaamheden in Reims zouden vorige week afgerond zijn, zo was door de plaatselijke overheid uitdrukkelijk aan SLS-voorzitter Cees de Jong beloofd. Maar ja, de Franse slag zorgde ervoor dat alles wat langer duurde. Jammer dan.

Maar na de troubles kwamen de bubbels. Want waar de Fransen wel weer goed in zijn, is champagne maken. Dat konden we ervaren bij de ontvangst op Pommery. Een schitterende locatie om het jubileum van de SLS te vieren. En karig met het bijschenken van je glas waren ze bij Pommery zeker niet. Laten we hopen dat bij iedereen morgen, na een goede nachtrust, de alcohol weer verdampt is. Want er wacht opnieuw een historische dag, met start op het voormalig circuit van Reims en finish in de Hel van het Noorden.

A demain!

Fred Hak / foto’s: Niko Bloemendal