SLS 2021 – route met hindernissen

Met nog een paar dagen te gaan voor de start van de 57e SLS Classic geven we jullie een korte update van de route, die dit jaar met de nodige hinkstapsprongen tot stand is gekomen:

Zoals eerder gemeld is etappe 1 letterlijk in het water gevallen. Bart heeft een prachtige route door de Eifel uitgezet maar het leed en de schade door de enorme wateroverlast is daar zo onvoorstelbaar groot dat deze etappe niet verreden kan worden. Meer dan 125 doden, meer dan 60 bruggen zijn verwoest, huizen zijn compleet weggevaagd en het Dorint hotel is in dienst als opvang voor slachtoffers én hoofdkwartier van de hulpdiensten.

Een nieuwe route uitzetten bleek ook niet mogelijk. De autoriteiten in Duitsland gaven daar geen toestemming voor en ook het alternatief door België is zwaar getroffen door het water. Er resteerde helaas geen andere mogelijkheid dan via een neutrale route over de autosnelweg naar de oorspronkelijke lunchlocatie kort bij de Luxemburgse grens te rijden. Etappe 2 biedt vervolgens wel voor iedereen al de nodige uitdaging, tijdens een eerste (mid)dag rally-rijden sinds lange tijd. Met een aankomst van de eerste deelnemer (Expert/Sport) vanaf 17:15 uur is er ruimschoots tijd met elkaar bij te praten!

Dag 2 is met 420 kilometer voor de Expertklasse de langste dag van dit jaar. Een mooie – door Peter uitgezette – route via het zuiden van de Ardennen met veel uitdaging! En een prachtige lunchlocatie op hoogte. Vandaag komt de Tourklasse vanaf 17:45 uur aan en komen de laatste Expert deelnemers pas rond 20:30 uur in het hotel. Ons advies: ga er vandaag echt even goed voor zitten!

Dag 3 start op een bijzondere locatie: de But de Lion, het monument waarmee de Slag om Waterloo wordt herdacht. Met bijna 400 kilometer opnieuw een lange dag, maar ook weer eentje met een verhaal. In de ochtendetappe werden we op een laat moment verrast met de mededeling dat ook de Brussels Cycling Classic wordt verreden. Een wielerkoers die, je raadt het al, een aantal keren over dezelfde route als de SLS zou lopen. Bart heeft de route aangepast zodat we elkaar niet meer in de wielen rijden.

De middagetappe brengt ons vervolgens tot onder de rook van Antwerpen. Slechts 8 kilometer snelweg resteerden tot het geboekte Crown Plaza Antwerpen. Maar na Covid en wateroverlast werden we ook hier nog even met een grote hindernis geconfronteerd: de mededeling van het hotel dat ze onze reservering annuleerden. In overleg met de Gemeente Antwerpen moest het hotel beschikbaar zijn voor gasten van het grootste festival van Europa: Tomorrowland. Aangezien er op zo’n korte termijn geen tijd is voor juridisch touwtrekken over contracten hebben we vooral gekeken naar een oplossing. Met 350 man… Die was er…, in Brussel…, met 30 kilometer extra over de snelweg.

We hadden geen andere keuze dan dit te accepteren, maar het gevolg is dus dat de zaterdagetappe helaas eindigt met 30 minuten autosnelweg, waardoor de eerste Tourklasse deelnemer nu pas om 18:00 in het Crown Plaza Brussel arriveert. De laatste Expertklasse deelnemer komt opnieuw rond 20:30 uur in het hotel. Met een start de volgende ochtend om 07:00 uur hebben we ervoor moeten kiezen de geplande expertlus op de plank te laten liggen voor een volgende editie. De geplande avondetappe voor de Expert is nu het tweede deel van de middagetappe geworden. Maar maak je geen zorgen: de lange 2e en 3e dag zorgen voor voldoende lengte en uitdaging. En dan moet dag 4 nog gereden worden…

Zondag is de inmiddels traditionele Slag om Zeeland. Waarbij we helaas dus starten met dezelfde autosnelweg als waarmee zaterdag is geëindigd. Daarmee komt de lengte van deze dag ook op bijna 400 kilometer voor Expertklasse en ook nog altijd ongeveer 350 kilometer voor de Sport- en Tourklasse. Er wordt deze dag een half uur eerder gestart vanwege de extra kilometers.

Deelnemers van 2017 herinneren zich de Half Mile van Walsoorden, de regularity op het terrein van onze SLS vriend en botenbouwer Austin Lion, waar we ook dit jaar weer te gast zijn. Leuk! Daarna rijden we via de Westerschelde tunnel en de Zeelandbrug door het prachtige Zeeland. Navigators zullen echter weinig tijd hebben om van het landschap te genieten 😊.

Na een lunch in de Koningshoeve in Klaaswaal finishen de deelnemers vanaf 15.00u op de boulevard van Scheveningen.