Let op: Start in Luxemburg


Let op: zoals reeds meermaals gecommuniceerd start de SLS dit jaar in Luxemburg.

 

Historie

SLS Badge 1956In 2018 opent hier het SLS virtueel museum met een keur aan wetenswaardigheden uit de historie van de SLS. Werkt u mee aan de geschiedschrijving? Stuur dan foto’s, verhalen of noemenswaardigheden uit het verleden naar historie@slsclassic.nl.

“Historie” met een hoofdletter H. Want tot een andere conclusie kun je niet komen als je de reglementen, routeboeken, uitslagen e.d. doorbladert van alle tot nu toe verreden rally’s Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen.
Van de eerste 25 edities zijn deze gegevens welwillend ter beschikking gesteld door de heer Wil de Wild. Zijn broer Dirk reed aanvankelijk met de heer Piet Pouwels. Zij reden samen zeker twintig SLS-en. Niet zonder succes, want we zien hun namen bijna ieder jaar in die periode in de top van het klassement.

 

Het begin

Het reglement/programma van de eerste SLS met een gele omslag is echt een prachtig document. Reglement / Programma 1956In het voorwoord de tekst: “Ter gelegenheid van de opening van het “Holland Festival” organiseert het District ’s-Gravenhage en Omstreken van de Regionale Automobielsport Club West de 24-uurs Rit Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen”. Als we het programma bekijken blijkt dat er op vrijdag 6 juni 1952 om 20.01 uur werd gestart vanaf de Scheveningse Boulevard bij het Kurhaus en dat men precies 24 uur later weer arriveerde bij het Kurhaus.

De volgende morgen (op zondag) werd er een klassementsproef gereden op de Boulevard. Van 15.00 tot 17.00 uur een aantrekkelijk programma tijdens een thee aangeboden door het Gemeentebestuur van ’s-Gravenhage. Om 20.00 uur prijsuitreiking in de Concertzaal van het Kurhaus en aansluitend een grote feestavond met bal en attracties. Prachtig nietwaar!

Dan het voorwoord van RAC West-voorzitter Piet Nortier met als titel “De wedstrijd die we nodig hebben!”. Hij schrijft: “Tussen de gezelligheidsritjes en een groot en zwaar gebeuren als de Tulpen Rallye ligt een gaping. Hoe velen zijn het niet, die sportieve neigingen in zich voelen groeien, maar die het sportgebeuren zoeken, waarin zij die neigingen kunnen botvieren zonder hun kostbare voertuigen te moeten vernielen. Routeboek 1956Welnu, de SLS biedt aan deze auto-enthousiasten de kans in de vorm van een Prestatierit, die alles in zich heeft om het sportieve met het toeristische te verenigen.” En Nortier sluit af met: “Moge de SLS bijdragen tot de internationale vriendschap die de wereld zo dringend behoeft!”

In de wervingsfolder voor de SLS 1952 lezen we: “Het doel van de 24 uurs rit Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen is een prestatierit met een normale automobiel, met voorgeschreven gemiddelden, langs een prachtig parcours, teneinde kennis te maken met de eisen van een rally, en daarvoor oefening op te doen. De gestelde opgave kan door zorgvuldige en sportieve rijders redelijkerwijs zonder strafpunten worden uitgevoerd.”

Ook aardig: “De finish zal in het Kurhaus zijn, waar de Rederij v/h Frank Vrolijk, de “Hollandse Nieuwe” aan de vermoeide en voldane rijders door Scheveningse boetsters zal laten offreren met bijbehorende dranken in een speciale feestelijk visserijsfeer.”
Reglement

Inschrijven voor de eerste SLS kon men doen door een aangetekende brief te sturen naar mevrouw W.J. Teding van Berkhout en daar moest dan het inschrijfgeld ten bedrage van
ƒ 30,00 in zijn bijgesloten. Extra kaarten voor de feestavond waren te bestellen voor een rijksdaalder per stuk.

In 1970 werd door de organisatie voor een nieuw rallyconcept gekozen en er werd een rally met klassementsproeven uitgezet rond Schimmert. Het werd geen echt succes en de organisatie besloot in 1975 om nog eenmaal een echte SLS over de openbare weg te houden.

Daar was in rallyland nogal wat over te doen omdat men van mening was dat zoiets eigenlijk niet meer kon. De laatste SLS over de openbare weg wordt overigens met 0 strafpunten gewonnen door het duo Jan van der Marel-Jan Berkhof. De overkoepelende organisatie, de KNAC, verbood de rally’s over openbare wegen en de SLS werd in 1976 en 1977 dan ook niet georganiseerd. In 1978 werd in het laatste weekend van augustus de 24e SLS verreden. De media schreven: “SLS: hoopgevende herstart” en “Een compliment voor de organisatoren die het wederom aandurfden een SLS te organiseren, maar waarvan de jubileumuitgave in 1979 grootser dient te zijn om zich te kunnen meten met andere evenementen.”

SLS Badge

In 1979 dus de 25e SLS. Een evenement met lange wachttijden voor de proeven in de buurt van Hellendoorn, een “verplichte” ziekenauto die de proef niet kon vinden, fietsers op de afgesloten proeven, afgelasting van enkele proeven, kortom niet echt om over naar huis te schrijven.

Van 1980 tot en met 1983 werd er steeds in september in de provincies Drenthe en Overijssel een klassementsproeven-SLS georganiseerd. Bij de 29e editie in 1983 stonden er slechts 29 deelnemers aan de start en een 30e editie van de SLS is er dan ook nooit gekomen, als je tenminste de 1e Classic SLS in 1993 niet zo zou willen noemen.

 

Nu SLS Classic

SLS Klok
Scheveningen baplaats bestond in 1993 175 jaar. Directeur Promotie Scheveningen Ben Vermijs maakte een verlanglijstje van unieke evenementen die hij in dat jaar wilde laten ‘terugkeren’ voor deze uitzonderlijke viering.

De toevalligheid wil dat Fred Spaaij, Harold Edinga en Wil de Hek in dat jaar de mogelijkheid bekeken om de befaamde oude rally weer van stal te krijgen. Het klikte tussen de heren en de eerste rally na 1976 werd voorbereid.

De Stichting Classic SLS die werd opgericht begon aan de ‘nieuwe/herstart’ met de 1e Classic SLS (de 30e SLS vanaf het begin) met een start op zaterdagmorgen 28 augustus en finish op zondagmiddag 29 augustus 1993. ‘De Stichting heeft ten doel het organiseren van een jaarlijks evenement voor oldtimers en klassieke auto’s waarin gereden wordt van Scheveningen naar Luxemburg en terug, en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords’. Zo werden de uitgangspunten geformuleerd en de statuten opgesteld.

Voor de 30-uurs rit gingen 85 équipes van start.Rallyschild Voor heel wat equipes was het de eerste maal dat aan een heuse rally werd meegedaan en dat gold eigenlijk ook voor de organisatie. Voor de tijdmetingen waren de officials van de Stichting Auto Sportief gestrikt. Onder deze officials zijn er enkelen die geen van de 25 edities van de Classic SLS als official hebben gemist! In de media lezen we: “De eerste Classic SLS kende aan de finish op de Scheveningse Boulevard bijna alleen tevreden gezichten en dat er een 2e editie komt is eigenlijk al zeker.” Inmiddels weten we dat dat juist is! En hoe …