Ardennen etappes opnieuw nagereden!

Ardennen etappes opnieuw nagereden!

Vorig weekend hebben uitzetters Bart den Hartog en Peter Rovers de Ardennen etappes van de 50e SLS Classic opnieuw nagereden. Dit keer met Tulpenrallye uitzetter Joep Wanders voor de Sportklasse, terwijl SLS voorzitter Cees de Jong met zijn vrouw Mieke de Tourklasse voor zijn rekening nam. Er werd al vroeg vanuit Hasselt vertrokken voor de lange vrijdag etappe, waarbij Joep in de avonduren ook nog werd getrakteerd op een aantal uitdagende trajecten. Terwijl Peter en Joep nog hun weg baanden over prachtige Luxemburgse en Duitse weggetjes, genoten Cees en Mieke al van een mooi diner. En zo zal het in augustus ook zijn: Tourklasse en Comfortklasse deelnemers zijn op tijd in het hotel voor een borrel aan de bar, terwijl de Sportklassers nog een extra etappe afleggen in de schemering van de invallende avond.

In een vorige nieuwsbrief schetsten we al een beeld van wat u de eerste 2 dagen van ons kunt verwachten. Dit keer volgen de laatste 2 dagen.

molen

Dag 3

Op zaterdag wordt opnieuw vroeg vertrokken vanaf Plateau de Kirchberg. Bart den Hartog heeft dit jaar gekozen voor een geheel nieuwe, oostelijke route, waarbij het deelnemersveld al snel de Duitse grens overschrijdt om door de Eifel noordwaarts te gaan. Prachtige routes op de Michelin kaart (1:100.000). Regelmatig lijkt er weinig aan de hand te zijn, maar opeens blijkt dan dat je toch weer een routecontrole gemist hebt. Opletten dus en vooral op het juiste moment goed bij de les zijn. Vergezichten worden afgewisseld door pittoreske dorpjes en mooie routes langs de riviertjes in de dalen.

Halverwege de ochtend is een koffiestop gepland bij een typisch Duitse Stube, die wonder boven wonder wordt uitgebaat door een enthousiast Nederlands echtpaar, dat aankondigde dat de plaatselijke bevolking opgetrommeld is om de klassieke rally karavaan te komen bewonderen. Verder navigerend door de verrassend mooie Eifel wordt de lunch in Monschau bereikt. Vanuit Monschau resteert nog een fikse etappe naar het door deelnemers zeer gewaardeerde Hotel Pullman Eindhoven Cocagne. Het is zaak niet in te dutten na de lunch, want het traject daarna biedt aardig wat uitdagingen! Aansluitend rijden we een traject door de Limburgse heuvels, waar de gemiddelde snelheid laag zal zijn, zodat we allemaal voldoende rekening kunnen houden met de fietsers, ruiters en wandelaars die we in augustus op een Limburgse zaterdagmiddag kunnen verwachten. Dat blijft natuurlijk de enige manier om onze favoriete hobby voort te kunnen zetten: doorrijden waar het kan, rustig aan waar het moet! En daar proberen wij als organisatie zoveel mogelijk op in te spelen.

Via de autosnelweg wordt het voor de rallysport oninteressante midden-Limburg snel doorkruist om daar waar het weer interessant wordt verder te gaan met de competitie. Joep en Peter waren het er snel over eens dat Bart erin geslaagd is om op de 1:50.000 kaarten nog een verrassend laatste traject naar Eindhoven uit te zetten. Veel ruimte, lekker rijden. Maar erg goed opletten nog voordat de borrel in de gezellige hotelbar wordt bereikt.

boot met auto's

Dag 4

De laatste loodjes. Maar zoals inmiddels bekend: geen uitwaai etappe naar de finish in Scheveningen, maar een volwaardige etappe waarin verschillen gemaakt worden. Dat is de laatste jaren keer op keer gebleken. Na de route door het land van Maas en Waal vorig jaar loopt de route nu geheel door Brabant, waarbij uitsluitend gebruik gemaakt wordt van de 1:50.000 stafkaarten.

Vertrekpunt is dat de etappe minder lastig is dan vorig jaar, toen er door de deelnemers (te) veel strafpunten werden behaald. Bij eerste controle door Bart lijkt dat ook goed gelukt te zijn en binnenkort mogen Joep en Cees hun oordeel geven… Direct na de start in Eindhoven kunnen de deelnemers aan de bak. Punten vrije route, pijlen kortste route. Het is nog erg vroeg in de zondagochtend dus het tijdschema mag ook nog een beetje scherp zijn. Daarna is in het tijdschema rekening gehouden met de verkeersomstandigheden op een gemiddelde augustus zondag. We rijden over de kleinste weggetjes, maar dat betekent dus ook dat we rekening moeten houden met fietsers.

Via een kop koffie bij Het Smokkelaartje wordt door West Brabant koers gezet richting een bekend eindpunt van de rally nabij Willemstad. Bij De Banaan wordt het traditionele broodje kroket geserveerd en rijdt alleen de Sportklasse nog een allerlaatste regularity. Vandaaruit gaat het via de autosnelweg naar de feestelijke aankomst op de Boulevard in Scheveningen, waar deelnemers zullen worden ingehaald met haring en een welverdiende beach party!